01 studenoga, 2012

Trešnja na prigodnim markama HP Mostar - „Flora 2012.“ - Cherry


Prigodno izdanje poštanskih maraka HP Mostar „Flora 2012.“ donosi motive ploda i cvijeta trešnje u prikazu autorice Božene Džidić. Osim dvije poštanske marke u arku od 8 maraka i 2 vinjete, izdanje sadrži žig i omotnicu prvoga dana. Marke nominalne vrijednosti 0,50 KM tiskane su u tiskari Zrinski u Čakovcu, a u poštanskom prometu koriste se od 1. studenoga 2012. godine. Trešnja (Prunus avium) je poznata još od brončanog doba, a danas je raširena po cijelome svijetu u mnogobrojnim sortama i varijacijama. Njenim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, što se do nedavno smatralo narodnom medicinom.
Međutim, novija istraživanja su dala i znanstveni temelj te potvrdila ljekovitost trešnje. Dobar su izvor vitamina, a prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem. Pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane s difuznim poremećajem. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Svježe su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje...(izvor HP Mostar)
Cherry (Prunus avium) is known since the Bronze Age, and today is spread around the world in many varieties and variations. It blooms in early spring, at the same time as the new leaves. The fruits are developed from the white group of flowers that have long stems. It’s sweet with pleasant aroma with a distinctive hard-shelled stone in the middle. A number of medical properties were attributed to the cherry fruits, which until recently was considered a folk medicine. However, recent studies gave a scientific basis and confirmed curative properties of the cherry. They are a good source of vitamins, and the presence of antioxidants and other useful ingredients makes them extremely healthy fruit. They help in cancer prevention, in hearth disease prevention; they relive pain caused by arthritis and gout, headache, alleviating symptoms associated with the diffuse disorder. Cherries help that our body produces melatonin in a safe and healthy way, and enhance the physiological and mental functions. Fresh cherries are good for reduction of physical and mental exhaustion and sour cherries improve mood...(source HP Mostar)

Nema komentara:

Objavi komentar