20 kolovoza, 2020

Plitvičkim jezerima filatelistički "Oskar" - najbolja dizajnerska maraka u kategoriji turizma

Plitvička jezera još su jednom očarala. Na prestižnom svjetskom natjecanju najboljih dizajnerskih maraka održanom u Italiji donijele su Hrvatskoj pošti filatelističkog Oscara u kategoriji turizma. 

Čaroban svijet Plitvičkih jezera svjetski je poznata turistička atrakcija. Ulovljen okom iskusnih, nagrađivanih fotografa otkriva i ljepote koje posjetiteljima često promaknu. Marke putuju po cijeloj zemaljskoj kugli i na poseban način povezuju ljude.

-Poštanske marke prenose poruke koje određena država u tom trenutku ocjenjuje važnima. Ta marka nije samo sredstvo plaćanja poštarine, već i promocija države koja ju izdaje, objašnjava Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte. 

Uigrani foto dvojac Romulić i Stojčić, spremno je čekao da "dozriju" ledeni zimski uvjeti i uputio se na Plitvice. Kako ističe Romulić, riječ je o nepristupačnom terenu, a snimanja traju više dana uz vrlo malo spavanja. Ipak, nikad im nije teško krenuti. 

-U trenutku kad smo shvatili da je došao taj čas, pokupili smo se, odjurili na Plitvice i slikali te predivne motive koje su onako tirkizni. Meni su ti zimski najljepši motivi Plitvičkih jezera, poslije jesenskih, govori Mario Romulić, fotograf. 

Kako kaže Ivo Pervan, on Hrvatsku fotografira već desetljećima. Ističe da je kod pejzaža iznimno važna priprema. Treba odabrati godišnje doba, kao i dio dana koji je najbolji za snimanje. Kada se sve poklopi, dobra fotografija je tu. 

-Ja odlazim u vrijeme kad su ti uvjeti najpovoljniji. Konkretno, kod Plitvica su najbolji uvjeti u jesen jer onda imate jednu rapsodiju boja, dosta vode. Tako se to radi, kaže Ivo Pervan, fotograf. 

Fotografi ističu da već dugo uspješno surađuju s Hrvatskom poštom. Jednako tako, ovo im nisu prve zajedničke nagrade, ali posebno su važne u ovom trenutku, na jubilarnom, 50. natjecanju.

HRT

Nema komentara:

Objavi komentar