12 travnja, 2011

Travanjske prigodne marke Hrvatske pošte Mostar

Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana „50. obljetnica prvoga leta čovjeka u svemir“. Autor marke nominalne vrijednosti 0,10 KM je Ivica Dragičević. U poštanskom prometu koristi se od 12. travnja 2011. godine. Jurij Aleksejevič Gagarin (1934. – 1968.) postao je prvi čovjek koji se vinuo u svemir, a potom se uspješno vratio na Zemlju. Njegov let u svemirskoj kapsuli Vostok 1 trajao je 108 minuta i u tom vremenu kompletirao je jednu orbitu oko našeg planeta... (izvor HP Mostar)


Hrvatska pošta Mostar izdala je 5. 4. 2011. dvije prigodne poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana „Europa 2011. – Šume“. Autorica je Božena Džidić. Izdanja maraka „Europa“ posebne su marke koje se izdaju pod okriljem Post Europa i imaju zajedničku temu. Namjena im je da podcrtaju suradnju u domeni pošta, posebno što se tiče promocije filatelije i doprinosa javnoj svijesti o korijenima, kulturi, povijesti i zajedničkim ciljevima Europe. Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 2011. godina proglašena je Međunarodnom godinom šuma. Cilj je, kroz razne aktivnosti, povećati svijest o potrebi jačanja održivoga gospodarenja, očuvanja i razvoja svih vrsta šuma u korist sadašnjih i budućih generacija... (izvor HP Mostar)


Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvoga dana „Uskrs 2011.“ Autor likovnog rješenja marke je akademski slikar Svetislav Cvetković. Nominalna vrijednost marke je 0,70 KM, tiskana je u arku 9 maraka i u poštanskom prometu se koristi od 1. 4. 2011. godine. Na blagdan Uskrsa vjernici slave najveći i najvažniji kršćanski blagdan – uskrsnuće Isusa Krista sina Božjega. Kršćani vjeruju da je Bog Isusa, mučenog i raspetog na križu, treći dan uskrsnuo i učinio Gospodarom svega stvorenoga... (izvor HP Mostar)


Nema komentara:

Objavi komentar