09 lipnja, 2022

HP MOSTAR Mitovi i flora 2022. - Božica Morana i čempres

 Božica osvete i smrti Morana kći je Peruna, vrhovnog boga slavenskog panteona, a predstavlja božicu prirode. U početku je mlada djevojka i nevjesta, zatim postaje osvetnica i na kraju, kada dolazi zima, pretvara se u samu Smrt. 

Morana se zaljubljuje u boga plodnosti i vegetacije Jarila, ne znajući da joj je brat kojega je Perunov suparnik Veles ukrao iz kolijevke, odveo u podzemni svijet i odgojio kao svoga sina. Njihovu svadbu naviješta kukavica, a Moranina braća za dar joj kuju zlatni vijenac, prsten i ključ koji otvara grad. Kada je Jarilo iznevjeri, Morana naređuje svojoj braći da ga ubiju te se on vraća natrag u pozemni svijet i ponovno se oživljava neprijateljstvo između Peruna i Velesa. 

Cijela priroda tuguje, vene i smrzava se, stiže zima. Morana postaje opasna, stara božica tame i leda postupno postajući sama Smrt. Mit se ponavlja svake godine, dolaskom proljeća u Morani nestaje zloća i tada se ponovno pojavljuje u liku prekrasne djevojke. 

Čempres (Cupressus sempervirens) je zimzelena biljka iz porodici čempresovki. Simbol je tuge i često raste na grobljima u blizini grobova. 

izvor HP Mostar

Nema komentara:

Objavi komentar