04 travnja, 2021

HP Mostar / EUROPA 2021. Ugrožene nacionalne divlje životinje, Veliki tetrijeb - Endangered national wildlife, Big grouse

Zajednička tema za izdanja poštanskih maraka EUROPA 2021., koje izdaju sve članice PostEuropa, ove godine su ugrožene nacionalne divlje životinje. Hrvatska pošta Mostar za motiv odabrala je mužjaka i ženku velikog tetrijeba (Tetrao urogallus), vrstu koja se ubraja u ugrožene vrste divljači. Tetrijebi spadaju u rod šumskih ptica iz reda kokoški (Galliformes), žive u gustim planinskim šumama i hrane se raznim plodovima i bobicama, lišćem, pupovima, travom, a zimi iglicama crnogoričnog drveća. 

Mužjaci velikog tetrijeba imaju crno raskošno perje, krila su im crvenkastosmeđa s bijelom mrljom na krilnom zglobu. Iznad očiju imaju jarkocrveni polumjesec, a oko guše tamnozeleni vijenac. Narastu od  65 do 70 cm, prosječne mase 7 kg. Ženke nisu tako raskošnog perja i za trećinu su manje i lakše od mužjaka. Perje im je crvenkasto smeđe boje s crnim prugastim šarama, kako bi se bolje prikrile i zaštitile od grabljivica. U vrijeme parenja mužjaci imaju „ljubavni ritual“ kojim privlače ženke. Šire svoj prekrasni rep, podižu glavu i proizvode različite zvukove te se bore s konkurentima. Ženke u visokoj travi ili paprati polažu od 5 do 9 pjegavih jaja na kojima sjede oko mjesec dana. 

Hrvatska pošta Mostar izdala je 2 prigodne poštanske marke u arcima od 8 maraka + vinjeta, blok s dvije marke, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). 

HP Mostar


Nema komentara:

Objavi komentar