05 studenoga, 2023

Deutsche Post: Rasprodano Zlatno izdanje - kripto marka od 99,90 eura

Deutsche Post prodao je 2. studenog zlatnu ediciju svoje kripto marke "Brandenburška vrata" ograničenu na 100 komada za 99,90 eura. Bile su to prve marke s rednim brojevima od 1 do 100. 

Zlatno izdanje isporučilo se u pakiranju dvije marke od po 1,60 eura: kripto marka i normalna marka. 

Prodajna cijena od 99,90 eura ne temelji se na vrijednosti poštarine (3,20 eura), već na serijskim brojevima od 1 do 100. 

Posebna serija poštanskih maraka "Povijesne građevine u Njemačkoj - Brandenburška vrata" pojavljuju se kao tradicionalna, fizička izdanja, a dijelom i kao kripto marke. Kripto marka kombinacija je konvencionalne marke i njezinog jedinstvenog dvojnika na blockchainu. Takozvani NFT (Non-Fungible Token) čini ga jedinstvenim digitalnim umjetničkim djelom s brojnim jasnim rubovima koji podsjećaju na stil piksela iz digitalnog svijeta koje pripada isključivo dotičnom kupcu. Motiv prigodne poštanske marke "Brandenburška vrata" osmišljen je uz pomoć umjetne inteligencije (AI) specijalizirane za izradu slika, crteža i grafika. Time se otvaraju nove i zanimljive perspektive filatelistima koji će u budućnosti u svoje zbirke moći uključiti i konvencionalne prigodne poštanske marke i kripto marke.

Nema komentara:

Objavi komentar