11 listopada, 2024

Mala škola filatelije 2: Oblik i veličina poštanskih maraka

Oblik poštanskih maraka obično je četverokut u različitim omjerima stranica. Zbog lakoće tiska i odvajanja od araka, format je ostao od početka izlaženja. Pošte nekih zemalja u novije vrijeme izdaju izdanja različitih oblika. Tako su trokutasta bila uobičajena i 60-ih godina u izdanjima francuske pošte i pošta afričkih zemalja koje su bile francuske kolonije, dok se posljednjih godina pojavljuju okrugle marke, posebice u izdanjima s nogometnim motivom. Poznata su i izdanja u obliku srca, koja imaju više filatelističke i reklamne vrijednosti.

 





Poznati su i drugi oblici, poput romba, osmerokuta, peterokuta, šesterokuta, izgled geografske karte, grba... Godine 1973. poštanski ured Butana izdao je seriju od 7 okruglih poštanskih maraka, koje su ujedno i gramofonske ploče s narodnom glazbom, poviješću i himnom Butana.

Veličina se obično određuje podjelom na obične i prigodne marke. Tako su redovite marke u pravilu manjeg formata, jednostavnije izrade i velike naklade, a prigodne marke veće, kvalitetnije izrade, tiska i manjih naklada. U pravilu je format marke definiran kao B x H gdje je B širina (vodoravno), a H visina (okomito) poštanske marke. 


Nema komentara:

Objavi komentar